Wednesday, 26 February 2014

hook in mouth

i got a hook in my mouth lately. busy doing CAD drawing for fire protection system (sprinkler and fire alarm)
u might find me online but not speaking to your hi's and hello's. sorry.
i am tempted to post a thing or two on blog and Tumblr, but not in communicating with people.
forgive me for having a hook in my mouth.
I'll always believe :
“Be who you are and say what you feel, because those who mind don't matter, and those who matter don't mind.” - Bernard Baruch
Take care, folks :)


drawing tu nampak cincai cilaka, even ada basic knowledge CAD pun buleh lukis.

yang buat pecah kepala tu ialah sizing, routing dan segalanya.

basically, kau kena tahu for each area, berapa ceiling level, dan paip kau boleh lepas ke tak, dan whether size dia nanti "cukup air" tak untuk each sprinkler point. (1 inch pipe boleh cater 3 point je, dia ada rule utk sizing sprinkler pipe size)

untuk 1st drawing, selalunya satu RPPU (Remote Programmable Processing Unit) tu boleh cater untuk many points dalam satu floor, so kalau floor terlalu besar, dan banyak smoke detector, breakglass, bell, yang nak kena connect, takut tak cukup point pulak RPPU tu nak cater.

so lepas ko da indicate mana smoke, breakglass, bell semua, ko kena kira blk point2 my case aku kene order additional RPPU. dan nak kena pikir mana nak letak RPPU additional tu.

dan bila benda baru, nak buat Variation Order (VO) dan sebagainya, etc....